Barkod Çeşitleri

0
3853
barkod çeşitleri

    Barkod Çeşitleri, Barkodlar 50 yıldan fazla bir süredir piyasada yer almaktadır. Öncelikle, UPC ve EAN kodları olarak ürünler üzerinde kullanım ile yola çıkılırken, süpermarket kasalarını daha hızlı hale getirdiler. O zamandan beri birçok farklı türde barkod geliştirilmiştir. Türkiye’de son 20 yıldır kullanılan barkod çeşitleri, teknolojinin de gelişmesiyle her sektörde yaygınlaşmıştır. 

    Barkod Çeşitleri

    En sık kullanılan barkod formatları EAN-8, EAN-13 ve UPC’dir. Bu ürün numarası barkodlarını her perakende ürününde bulabilirsiniz. Teknik olarak bunlar, çok sayıda çizgi genişliğine sahip doğrusal barkodlardır. Barkod çizgilerinin anlamı rakamları ifade etmektedir. Barkod numarası oluşturma için GS1 Türkiye, bir Şirket Öneki elde etmeli ve müracaatınızı yapmanız gerekmektedir. Daha fazla bilgi için http://gs1.tobb.org.tr/barkod10adim.php sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca GS1 Türkiye web adresinden barkod sistemine geçiş yapabilirsiniz.

    En Yaygın Barkod Formatı Nedir?

    Birkaç yıl önce, tek bir üreticiden gelen özel yazılımı kullanan barkod nasıl yazılır? pahalı donanım tarayıcıları kullanmak zorunda kaldınız. En büyük avantajı herhangi bir yazılımı çalıştırabiliyor olmalarıydı. Bir Barkod okuyucu bu özelliği uygulamalarınıza eklemenizi ve birçok barkod türünü taramanızı sağlar. 

    Tek Boyutlu (1D) Barkodlar veya Doğrusal Barkodlar

    1D Barkodlar, her gün gördüğümüz en yaygın barkod türüdür. Temel olarak bir UPC (Univeral Ürün Kodu) veya EAN (Avrupa Makale Numarası) şeklinde satın aldığımız her üründe kullanılır. Tek boyutlu barkodlar ancak çok sınırlı miktarda veri tutabilir. Barkodlar nasıl okunur? Optik lazer tarayıcılar tarafından algılanabildiklerinden ve bu donanımın çoğu hala buralarda olduğu için hala yaygındır. Bu, birçok barkod türünü taramak için herhangi bir uygulamada kullanılabilecek bir SDK gibi mobil tarama çözümleriyle değişmek üzeredir.

    Kod-25

    Kod 25 barkodları, her biri beş satır ile kodlanmış sayılar içerir. Sabit bir uzunlukları yoktur. Ancak bir çizginin yalnızca iki farklı varyasyonu olduğundan (dar, geniş veya uzun, kısa) çok fazla veri depolayamaz.

    Kod 128

    Bu barkod türü, ASCII standardına göre alfanümerik karakterleri saklayabilir. ISO standardı ISO / IEC 15417: 2007’de tanımlanmıştır ve ayrıca GS1-128, UCC-128 veya EAN-128 standartlarından da bilinir. Dört farklı genişliği desteklediğinden, veriler çok daha verimli bir şekilde saklanabilir.

    GS-1

    GS-1 barkodu, Kod 128’in bir alt standardıdır ve yaygın olarak kullanılan verileri bir tanımlayıcıyla birlikte kodlamak için yeni bir standart olarak kullanıldığından, endüstri tarafından yoğun olarak benimsenmiştir. Örneğin, son kullanma tarihleri, lot numaraları, seri numaraları vb. Tanımlayıcı size hangi verilerin takip edildiğini gösterir ve birden fazla veri türünü zincirlemeniz bile mümkündür.

    İki Boyutlu (2D) Barkodlar veya Matris Kodları

    İki boyutlu barkodlar, her biri açık (siyah) veya kapalı (beyaz) duruma sahip olabilen “piksel” bir ızgaradan oluşur. Bu pikseller genellikle sabit bir genişliğe ve yüksekliğe sahiptir. Bir işaretçi veya semboloji olarak adlandırılan görsel bir bağlantı, okuma cihazlarının kodu bulmasını kolaylaştırır. QR kodunun köşelerinde ki kareleri kesinlikle biliyorsunuz. Fakat bu tür barkodlarda, Aztek kodunun merkezi kareleri veya Data Matrix kodunun siyah çizgileri gibi daha birçok desen vardır. Barkod doğrulama barkod okuyucular tarafından doğrulanır. 

    PDF417

    PDF417 özel bir barkod türüdür, çünkü değişken çizgi genişliğine sahip iki boyutlu bir yığınlanmış barkoddur. Bu, çok yüksek bir veri yoğunluğu ile sonuçlanır. Yüksek yoğunluk nedeniyle, temiz, yüksek çözünürlüklü bir baskı zorunludur. İçinde yaklaşık 2725 sayı veya 1850 alfanümerik karakter saklayabilirsiniz. Günümüzde kullanımı havayolları tarafından kağıt biniş kartlarını, makineyle okunabilen sürücü ehliyeti bölgelerini, vizeleri, kimlik kartlarını ve lojistik sektöründe çok yaygındır.

    Veri Matrixi

    Data Matrix barkodu 1987 yılında icat edildi ve 2000 yılında ISO / IEC standardı haline geldi. İçinde 6-3116 sayı veya 3-2335 alfanümerik karakter saklayabilirsiniz. Yazdırılan boyut gerçekten küçük (2,5 x 2,5 mm) olabilir, bu da küçük endüstriyel parçalarda iyi çalışmasını sağlar. Veri Matrisi tipi barkod, işaretleyici olarak düz siyah L şeklinde bir kenarlık kullanır.

    QR Kod

    QR kodu ilk olarak 1994 yılında Japonya’da tanıtıldı ve 2000 yılında ISO / IEC standardı haline geldi. Köşelerindeki belirteçleri nedeniyle ve bir cep telefonu ile taraması kolaydır. Bu, akıllı telefonunuza veri girmek için kullanılan çok zaman kazandırır. Bu tip barkodun modern uygulamaları arasında WiFi kimlik bilgileri, takvim etkinlikleri, kartvizitler veya konum işaretleyicileri bulunur. Basılı medya ve reklamcılık için onları mükemmel bir şekilde kullanmak. QR kodları çok fazla veri tutabilir ve kısmen zarar görmüş olsalar bile okuyabilmeniz için değişken miktarda gereksiz bilgi saklayabilir.

    Aztek kodu

    Aztek kodu QR koduna benzer ancak ortada tek bir işaretleyici vardır. Kodun mükemmel şekilde hizalanmadığı donanım tarayıcılarında çok iyi çalışır. Tarayıcının, kodun kenarını görmesine bile gerek yoktur. İşaretçiyi tanıyacak ve etrafındaki verileri okuyacaktır. Mobil biletleme için tüm barkod türlerinden en iyi çözüm olduğu kanıtlanmıştır.

    Click to rate this post!
    [Total: 0 Average: 0]

    CEVAP VER

    Please enter your comment!
    Please enter your name here