EAN Barkod

0
3564
ean barkod etiketi

    EAN Barkod, Tanıtım kodları arasında adını en sık duyduğumuz barkod kodu olan EAN barkod, son zamanlarda ilgi uyandırmış ve ilgililer tarafından araştırılması yapılmaya başlanmıştır. Son zamanlarda kafalarda güncel bir soru bulunmaktadır: EAN Barkod Nedir? EAN Kodu Nasıl Alınır? Barkod Başvurusu Nereye Yapılır?

    EAN Barkod

    EAN Barkod, uzun adıyla The European Article Number, 12-13 haneden oluşan bir tanıtım kodudur ve üreticileri eşi benzeri olmayacak şekilde tanımlamaktadır. Genel olarak bir ürünün etiketine veya ambalajına barkod olarak basılmaktadır. Bir EAN koduna sahip bir ürün, Avrupa sisteminin temelinde bir nesneyi tanımlamak amacıyla kullanılan rakamların eşsiz birleşimine sahiptir. Ean kodu alınma işlemi ise ancak, Milli Mal Numaralama Merkezine yapılan başvurular ile yapılabilmektedir. Online olarak başvuru yapılan bu siteye, öncelikle üye olunur ve başvuru sağlanır.

    Dega Basım Etiket Sanayi

    EAN Barkod Sorgulama işlemi, barkodun altında bulunan rakamlar sayesinde kolaylıkla halledilebilmektedir. Her kodun kendine has bazı özellikleri bulunmaktadır. Örneğin 13 haneli rakamın ilk üç hanesi ülke veya simge kodudur. Sonraki 4 hane firmayı, sonraki 5 hane ürünü temsil eder. Son hane ise kontrol kodudur ve her rakamın kendine has bazı sembolleri bulunmaktadır.

    Akılda tutmak zor olacağı için, bilgisayar aracılığı ile sorgulama kolaylıkla sağlanabilir. EAN 13 Barkod Hesaplamaişlemi günümüz bilgisayarlarının sağladığı uygulamalar ile kolayca halledilebilir. Barkod numarasının basamak sayısına göre, (7,12,13) sisteme barkodun altında yazan kodlar girilir ve kontrol numarası hesaplanır.

    Barkod Numarası Oluşturma

    Barkod Numarası Oluşturma işlemi, barkod başvurusu onaylandıktan sonra bazı adımlar izlenerek kolayca uygulanabilir.

    • İlk olarak ön ek Alınır.
    • Firma öneki, ürün numarası ve hesaplanan kontrol basamağının birleşimi ile GTIN oluşturulur.
    • Geleneksel, direk işaretleme ve dijital olarak basımı sağlanabilen barkodun, nasıl basılacağı seçilir.
    • Barkodların okutulacağı nokta belirlenir.
    • Alfabe seçilir.
    • Barkodun işe yarayacak boyutu belirlenir.
    • Barkod metni belirlenerek, barkodun içeriğine sistem tarafından karışık harfler ile yazılır.
    • Barkod rengi belirlenir. (Sarı, kırmızı, turuncu, beyaz gibi renkler seçilebileceği gibi; barkod siyah tutulup arka fon ile de oynanabilir.)
    • Barkodun basılacağı ve kullanımının kolay olacağı yer seçilir.
    • Barkod kalite planı oluşturulur.
    • Barkod artık kullanılabilir.

    Alınan barkod için Barkod Numarası Alma Ücreti 2018 rakamlarına göre, yıllık ücretler dahilinde ödeme yapılır. Alınan barkodun sayısına göre senetler oluşturulur ve her yıl ödeme yapılır. Ödemeler ciro numarasına göre değişmektedir. Örneğin işe yeni başlamış olan firmalar ve cirosu 100.000’in altında kalanlar 100 çeşit ürün için yıllık 2500 TL ödemektedir.

    UPC Barkod Nedir?

    UPC Barkod EAN barkod ile aynı özelliklere sahip bir barkod çeşididir. Tek farkı Avrupa ile doğrudan ilişkili olmayışıdır.

    Click to rate this post!
    [Total: 0 Average: 0]
    DEĞERLENDİRME
    Dega Basım
    Önceki İçerikBarkod Yazı (Font)
    Sonraki İçerikHugin Alpha

    CEVAP VER

    Please enter your comment!
    Please enter your name here